Nutritionele geneeskunde

Wat is Nutritionele therapie ?

Nutritionele therapie is gebaseerd op nutritionele geneeskunde. Het is de kunst van het helen met behulp van voeding in al zijn vormen.

Het inzetten van voeding als medicijn is zo oud als de mensheid. De filosoof Hippocrates gaf dat reeds aan ‘wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding’.

Nutritionele geneeskunde is niet anders dan persoonlijk afgestemde optimale voeding (whole food treatment) met eventuele aanvulling van kruiden of nutriënten in supplementvorm. Hiermee wordt het lichaam optimaal gevoed en zorgt het eigen zelfgenezende vermogen voor herstel. Het gebruik van voedingssupplementen heeft een tweeledig doel:

Nutritionele therapie
  1. Aanvullen van tekorten
   2. Als natuurlijk medicijn

Wat doet een orthomoleculair therapeut ?

Een orthomoleculair therapeut werkt preventief en curatief met behulp van voeding en geïsoleerde substanties uit de voeding in de vorm van voedingssupplementen.

Immers voedingsmiddelen bevatten oneindig veel actieve substanties met therapeutische werking. De hoeveelheden zijn echter meestal niet voldoende om deze werking in de praktijk aan te tonen. Dit is de belangrijkste reden om hoger gedoseerde voedingssupplementen te gebruiken.

Voorbeeld
Het gehalte aan vitamine C in een sinaasappel is ongeveer 30-40 mg. Maar de therapeutische werking van vitamine C bij mensen met reumatische artritis begint bij minimaal 1000 mg. Dit betekent dat iemand 50 sinaasappelen per dag zou moeten eten !

Voor wie is het bedoeld ?

Check zeker ook de symptomenwijzer!

 • Voel je je altijd moe?
 • Heb je gezondheidsproblemen door stress?
 • Heb je buikpijn?
 • Kun je moeilijk slapen?
 • Kan je moeilijk voedsel verteren?
 • Heb je last van de menopauze?
 • Heb je allergieën?
 • Heb je artritis?

Kortom voor een volledig overzicht zie ook de symptomenwijzer.
Aarzel niet en vraag een analyse aan.

Ik heb praktijk in Brugge en in Gent.
Indien je een afspraak wenst kan je mij ook direct contacteren.

Chronische vermoeidheid en burn-out

Chronische vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. Het ontrafelen van de multifactoriële oorzaken en het begeleiden naar een optimale gezondheid is één van mijn stokpaardjes!

Chronische stress en stress-gerelateerde aandoeningen

Eén van de gevolgen van chronische stress is vermoeidheid, bijnieruitputting, wanhoop, depressie en “vast zitten”. Door ondersteuning op lichamelijk en emotioneel vlak, kan de vicieuze cirkel verbroken worden

Chronische ontstekingen in het lichaam, artritis en artrose

Bij chronische ontstekingen, ontsteking en slijtage van de gewrichten wordt er gekeken naar de mogelijke oorzaken en wordt de verzuring van het lichaam aangepakt. Deze klachten worden aangepakt door aanpassen van leefstijl, voeding, beweging en natuurlijke ontstekingsremmende middelen.

Chronische lage rugpijn

Bij chronische lage rugpijn spelen altijd verschillende factoren een rol. Chronische stress en darmproblemen kunnen een mogelijke oorzaak zijn.

Hormonale stoornissen, vruchtbaarheid en menopauze

Steeds meer mensen krijgen hormonale klachten en ziekten, zelfs op jonge leeftijd. Door te letten op voeding, leefstijl en omgevingsfactoren kunnen we de klachten verminderen.

Spijsverteringsproblemen

Chronische stress of voedselintoleranties kunnen een oorzaak zijn. Het kan ook een gevolg zijn van galproblemen. De gal, geproduceerd in de lever, is verantwoordelijk voor het emulgeren van de vetten die je eet. Bij een tekort ontstaan spijsverteringsproblemen, zoals misselijkheid na eten van vetrijke maaltijd, lichtgekleurde ontlasting, opgeblazen en borrelende buik. Ook de lever speelt een belangrijke rol. Slechte ontgifting, gevoeligheid voor koffie, alcohol en vetrijke voeding, vermoeidheid, bijwerkingen van medicijnen, migraine,… kunnen allemaal als oorzaak een slechte leverfunctie hebben. Voeding, lever-ondersteunende stoffen kunnen helpen ontgiften.

Immuniteitsproblematiek

Het immuunsysteem is een van de meest gevoelige systemen voor interventies met voeding en natuurlijke actieve substanties.
Bij ziektebeelden zoals kanker, gevoeligheid voor bacteriële-, schimmel- of virusinfecties, laaggradige ontstekingen is het immuunsysteem onvoldoende werkzaam. Allergieën, auto-immuunziekten en soms ook chronische vermoeidheid kunnen beschouwd worden als aandoeningen van een te actief immuunsysteem.

Darmklachten en spastisch colon

70% van alle chronische aandoeningen beginnen in de darm. Een opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie, slijm bij ontlasting, darmpijn, enz. zijn mogelijke symptomen. Ook mensen die moeilijk kunnen afvallen hebben vaak darmproblemen. Evenals problemen met de immuniteit zoals frequente verkoudheden, sinusitis, huidaandoeningen, reuma , vermoeidheid kunnen door het herstel van het darmwerking verholpen worden.

Hoogsensitiviteit

Een hooggevoelig persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Zij gaan vaak zo sterk over hun grenzen dat zij op termijn aandoeningen zoals chronische vermoeidheid, burn-out, depressie of fibromyalgie ontwikkelen. Het begint veelal met een verlaagd energieniveau; het chronisch moe zijn.
Ben jij hoogsensitief? Ik kan je begeleiden zodat je weer terugkomt in je kracht, je je eigen talenten herinnert en weer innerlijke flow ervaart.

Wil je alvast 15 gratis tips? Vul dan onderstaande velden in.

[email-download download_id="990" contact_form_id="989" title="Download hier de 15 gratis tips Hoogsensitiviteit!"]